13. apríla 2008

Church of the flying spaghetti monster

Vazeni,

momentalne mapujem nasu konkurenciu v oblasti "nabozenstvo". Predstavujem vam jedno velmi zaujimave nabozenske hnutie. Vystupuje proti dogmatizmu, ludskej hluposti a svetovym nabozenstvam.. ja ako vyznavac PROTIzmu sa od neho samozrejme zasadne distancujem :)

CHURCH OF THE FLYING SPAGETTI MONSTER



V roku 2005 Kansasky sud v USA rozhodol o vyucovani teorie inteligentneho dizajnu na zakladnych a strednych skolach. Inteligentny design sa mal stat popri evolucnej teorii rovnocennym vykladom vzniku cloveka (typicka argumentacia privrzencov tohto hnutia je: "Do I look like as an ape?")
V reakcii na to, americký fyzik Bobby Henderson zasiela znepokojivý (dnes uz legendarny) list americkym uradom a ziada o tretinovy podiel vyuky "teorie lietajuceho spagetoveho monstra" na americkych skolach. Pretoze teoria inteligentneho dizajnu vychadza z predpokladu, ze stvoritelom je "inteligent" a nie nutne "vsemohuci" Henderson predpoklada, ze tym "inteligentom" moze byt ktokolvek a teda i lietajuce monstrum.

Viera

zakladom je viera v Neho (ang. Him) Lietajuce spagetove monstrum ktore stvorilo svet a permanentne falsuje vysledky karbon - uhlikovej metody, pomocou ktorej meriame skutocny vek. Vdaka tomu nikto v skutocnosti nevie, aky je svet stary.
On pozostava z 3 svatych bytosti:
Flying spaghetti monster
Cheesus Crust (anglicky znali isto ocenia:)
The Extra Virgin Olive Oil Mary

Privrzenci

privrzenci hnutia sa nazyvaju pastafariani, pripadne spagnostici Maju pravo oslavovat vsetky nabozenske sviatky. V pripade, ze by zamestnavatel odmietol uznat ich nabozensky sviatok, maju pravo odvolat sa na nabozensku slobodu

Posmrtny zivot

Pastafariani veria v existenciu neba s pivnymi vulkanmi (kam len oko dovidi) a tovarniami na stripterky. Peklo vyzera velmi podobne, ibaze pivo je zvetrale a stripterky maju pohlavnu chorobu

To nie je vsetko. Pirati su taktiez svate bytosti. Uz v povodnom liste pisanej skolskej rade v USA Hendersson vysvetluje dovod zvysenia globalnej teploty, poctu zemetraseni a hurikanov ako priamy efekt znizenia poctu piratov od roku 1800. Dokazuje to na nasledovnom grafe:



Hendersson sa tym snazil poukazat na fakt, ze statisticky vyznamny vztah medzi dvoma hodnotami neznamena nutne, ze jedna hodnota zapricinuje druhu. Zaroven chcel ukazat, ze vo svetovych nabozenstvach je mnoho logickych nezrovnalosti.

Vytvorenim FSM Hendersson dokazuje, ze inteligentny design nie je vedou ale pseudovedou vytvorenou krestanmi za ucelom pretlacenia ich teorie do verejnych skol. Zaroven (na priklade piratov) krasne parodizuje nabozensky dogmatizmus.

jeden chlapik raz vyhlasil: "Ak je organizovane nabozenstvo opiom ludstva, potom neorganizovane nabozenstvo je marihuanou excentrickych sialencov"

Bodaj by takych bolo viac!:)

P

8 komentárov:

predseda povedal(a)...

Dakujem Popi. Na priklade ukazal, o com si predstavujem PROTIsektu.

0.

cubo povedal(a)...

ty si teraz robis prdel poppi, ale to s tymi piratmi som si vsimol aj ja.. to nie je sranda
btw, svata trojica nema chybu :D opat si potvrdil, ze si hoden niest hrdy titul Researcher ;)

c

Jak na prezentace povedal(a)...

Chlapi, tak tu je jasny dokaz. Robte si dalej picu s piratov!

1. narast poctu piratov. Posledna veta clanku
http://edition.cnn.com/2008/WORLD/africa/04/04/cruiseship.pirates.ap/index.html

2. ...a nasledne znizenie globalnej teploty:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7329799.stm

Pozrite sa poriadne na datumy, sedi to na den presne!
FSM mala znova pravdu...

P

Anonymný povedal(a)...

ou sakra, niekto by to mal oznamit greenpeace-u :) mozno by sa namiesto priputavania sa k branam jadrovych elektrarni dali na lupenie na moriach....

b

Anonymný povedal(a)...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Webcam, I hope you enjoy. The address is http://webcam-brasil.blogspot.com. A hug.

Jak na prezentace povedal(a)...

Dear Webcam

thank you very much for your advertising on our website. Our financial department will contact you within few days regarding the advertising fees.
Please be informed about our latest price list:

http://www.farminfo.org/advertising-fees.htm

regards,

PS

Anonymný povedal(a)...

preco nie:)

Anonymný povedal(a)...

dobar pocetak